به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نخستین سالگرد درگذشت حجت‌الاسلام احمد احمدی روز چهارشنبه ۲۲ خرداد ماه در ساختمان شماره ۲ سازمان «سمت» (سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی) برگزار شد.دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام سیدحسن خمینی، دکتر حسام الدین آشنا رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، دکتر منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، آیت الله سیدمصطفی محقق داماد، دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، دکتر ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، حجت الاسلام حمید شهریاری معاون فناوری اطلاعات قوه قضائیه، حجت الاسلام محسن ابوترابی فرد امام جمعه موقت تهران، حجت الاسلام مصطفی رستمی نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، حجت الاسلام سیدمسعود خامنه ای فرزند مقام معظم رهبری، همسر آیت الله هاشمی رفسنجانی و شماری از نخبگان و دولتمردان و مقامات حاضر در این نشست بودند.

**سازمان سمت برند بزرگ علوم انسانی در کشور

در ابتدای این جلسه، حجت‌الاسلام محمد ذبیحی، رئیس سازمان سمت اظهار کرد: سازمان سمت امروز برند بزرگ علوم انسانی در کشور محسوب می‌شود‌. در حال حاضر با وجود شرایط دشوار کاغذ، روزانه سه کتاب در این مجموعه تولید یا تجدید چاپ می‌شود.

وی افزود: «سمت» در همه رشته‌های علوم انسانی فعالیت گسترده‌ای دارد و این را مدیون مرحوم استاد احمدی است که با دلسوزی و مسئولیت‌پذیری فراوان، این مجموعه را از یک اتاق کوچک آغاز کرد و به این جایگاه رساند. «سمت» اکنون یک برند ملی است و می‌تواند با حمایت‌های وزارت علوم به برند بین‌المللی تبدیل شود.

حجت‌الاسلام ذبیحی تصریح کرد: متأسفانه هنوز ظرفیت‌های حقوقی خود را به دنیا نشان نداده‌ایم، گروه حقوق سازمان «سمت» با نظارت آیت‌الله محقق داماد می‌تواند به دنیا نشان بدهد که حقوق ما دنبال جرم‌سازی نیست، بلکه بستر هدایت را دنبال می‌کند.

رئیس سازمان سمت در پایان با قدردانی از همه مسئولان و افرادی که خود را به این بزرگداشت رساندند، درخواست کرد همه اساتید و صاحبنظران با کمک به مجموعه مطالعه و تدوین کتب درسی، راه حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمدی را تقویت کنند‌.

**پیگیری مسائل علوم انسانی

در ادامه این مراسم، منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: مرحوم احمدی شاگردان بسیاری تربیت کرد و خدمات فراوانی به کشورمان انجام داد. من مدتی توفیق داشتم در کلاس‌های درس ایشان در دانشگاه شرکت کنم و همچنین حدود شش ماه از مسئولیت من در وزارت علوم در دوران حیات این استاد فقید قرار گرفت که ویژگی‌های ممتازی را در ایشان مشاهده کردم، از جمله این‌که علاقه وافر و مستمرشان به تولید و تدوین منابع درسی بی‌نظیر بود.

وی در ادامه گفت: با اینکه حدود چهار دهه از تأسیس و شکل‌گیری سازمان سمت گذشته بود، اما همچنان شور و علاقه آن مرحوم به پیگیری مسائل علوم انسانی همانند سال‌های اول تشکیل این سازمان بود و این شور و علاقه در چهره او مشاهده می‌شد، چرا که این استاد فقید همواره دغدغه داشت اهداف اولیه مجموعه‌ای که خود تأسیس کرده است، به بار بنشیند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: علوم انسانی اسلامی، یکی از مباحث چالشی در حوزه و دانشگاه است و «سمت» با بنیه علمی خود می‌تواند به این موضوع مهم بپردازد،  ما در دهه ۶۰ به دلیل کمبود متون درسی نیازی به تولید متون علمی داشتیم. در شرایط فعلی هم در حوزه تأمین منابع علمی به خصوص علوم انسانی در کشور نیازهایی داریم که نقش «سمت» در آن می‌تواند مؤثر باشد، ما در مجموعه وزارت علوم، حمایت از این مجموعه را مدنظر قرار دادیم.

وی اضافه کرد: ما در وزارت علوم تلاش می‌کنیم مجموعه‌های فعال در علوم انسانی را در یک فرآیند هم‌افزا به حصول نتایج مورد نظر نزدیک کنیم.

دکتر غلامی در پایان تصریح کرد: آنچه امروز بر شاگردان احمدی تکلیف است، تقویت سازمان سمت و ادامه راه ایشان است.

**مرحوم احمدی، معرفت را بی‌کاربرد نمی‌خواست

در ادامه این مراسم دکترعلی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: مرحوم احمدی از اساتید مبرز علوم انسانی و فلسفه بود که آموخته‌های خود را در سلوک فردی و اجتماعی به کار می‌بست و معرفت را بی آنکه به کاربردش فکر کند، نمی‌اندوخت.

وی در ادامه گفت: ایشان هم کانت را به خوبی می‌شناخت و هم دکارت را؛ مرحوم احمدی در کتاب «بن‌لایه‌های شناخت» و نیز ترجمه «تأملات در فلسفه اولی» اثر دکارت تسلط خود را به آرا و اندیشه‌های این دو فیلسوف نشان داد، به خصوص در «بن‌لایه‌های شناخت» که با وجود اذعان به نقاط قوت فکری کانت، ایرادهای متنوعی نیز به دستگاه فلسفی او وارد کرده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مرحوم احمدی به معنای واقعی دغدغه راه امام(ره) داشت و برای آینده امت اسلام همیشه نگران بود، این استاد فقید هیچ‌گاه در دسته‌بندی‌های سیاسی چپ و راست وارد نشد و دغدغه‌هایش از این مسایل بالاتر بود و همیشه انتقادهای مبنایی مطرح می‌کرد. برای مثال ایشان در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی، نماینده بود و بارها به من از ضعف استدلال میان برخی سیاستمداران و نمایندگان گله داشت.

دکتر لاریجانی تصریح کرد: مرحوم احمدی معتقد بود سیاستمداران باید پخته و با وزانت سخن بگویند و از طرح مسایل بدون اینکه مصلحت کلی کشور و انقلاب را در نظر بگیرند، پرهیز کنند، او همچنین به ادبیات فارسی اهتمام ویژه داشت و در استفاده از واژگان، حساس بود، بیراه هم نبود چراکه از دوران طفولیت آثار مهم ادبی مثل شاهنامه را مطالعه کرده بود و شخصیت ایشان چنان شکل گرفته بود، به یقین که ایشان از اساتید نادر و تأثیرگذار کشورمان بود و خداوند بر درجاتشان بیفزاید.

وی با اشاره به خدمات علمی مرحوم احمدی یادآور شد: تأسیس یک دانشکده در دانشگاه تربیت مدرس، تأسیس سازمان و انتشارت سمت، تألیف کتاب و فعالیت در ده‌ها مجله و مرکز حوزوی و دانشگاهی از خدمات علمی و ماندگار ایشان است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان اظهار کرد: از وزیر علوم درخواست دارم نسبت به دغدغه مرحوم احمدی درباره تکمیل ساختمان «سمت» اهتمام بیشتری داشته باشند تا پژوهشگران و محققان این مجموعه بتوانند با فراغ بال بیشتری به فعالیت‌های ارزشمند خود ادامه دهند.