Hello our valued visitor, We present you the best web solutions and high quality graphic designs with a lot of features.‎ just login to your account and enjoy .‎.‎.‎

<none>

به پایگاه اطلاع‌رسانی «مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور» خوش‌آمدید!
جهت عضویت اینجا کلیک نمایید.

وضعيت توزيع موضوعی و استانی نشريات علمی وزارت علوم، تحقيقات و فناوری

شما اینجا هستید

پدیدآورنده(ها):
دفتر سياستگذاری و برنامه ريزی امور پژوهشی
ناشر:
مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور
سال انتشار:
تعداد صفحات:
۱۰۲صفحه
قیمت:
۸۰۰۰تومان

امروزه كمتر تصميمي در سطح كلان گرفته مي­شود بدون اينكه قبل از آن، مطالعه و يا تحقيق كاملي در آن زمينه صورت نگرفته باشد. از طرفي ديگر انجام هر تحقيق نيز مستلزم وجود منابع علمي مناسب و قابل دسترس مي­باشد. به بياني ديگر رابطه بين تحقيق و پژوهشو منابع علمي همانند يك چرخه است به­گونه­اي كه با انجام تحقيق و پژوهش، منابع علمي غني­تر مي­گردد و از طرف ديگر لازمه انجام يك تحقيق و پژوهش جديد، وجود يك سري منابع علمي درست و مطمئن است. استفاده از منابع علمي مناسب، خود نيازمند وجود يك سيستم ثبت و نگهداري مطمئن و كارآمد است. يعني با ثبت نتايج يافته­هاي هر محقق، اين چرخه كامل­تر و پوياتر مي­گردد. از اين­رو از زمان­هاي بسيار دور ثبت نتايج تحقيقات در قالب كتاب و يا ارائه آن در قالب يك مقاله علمي بسيار متداول بوده و هست. از لحاظ تاريخي انتشار نشريه به اواسط قرن هفدهم ميلادي باز مي­گردد. زماني كه انجمن­هاي علمي فعاليت­هاي خود را گسترش دادند و موجبات تبادل اطلاعات و يافته­هاي تحقيقاتي پژوهشگران، بويژه در انگلستان و فرانسه، را فراهم آوردند(قانع، ۱۳۸۶). امروزه با گسترش علوم در زمينه­هاي مختلف، اين روش­ها همچنان ادامه دارد ولي با يك شكل مدرن­تر و سازمان يافته­تر. به گونه­اي كه با ايجاد نشريات علمي تخصصي تلاش گرديده است كه منابع مناسبي را براي هر يك از حوزه­هاي علوم در دسترس محققين و دانشمندان آن حوزه فراهم گردد. علت اصلي ايجاد، رشد و گسترش نشريات معتبر در دو عامل نهفته است، يكي نياز هر محقق به ارائه حاصل پژوهش خود به متخصصان حوزه مربوطه و ديگري اشتياق همكاران به دسترسي به آن نتايج است(قانع، ۱۳۹۲). اهميت اين موضوع به قدري افزايش يافته است كه علاوه بر انتشار نشريات به صورت نسخ چاپي و الكترونيكي، پايگاه­هاي جامعي نيز در سطح جهان راه­اندازي شده است كه رسالت خود را در راستاي معرفي و نمايه­سازي نشريات علمي قرار داده­اند.

در دنياي امروز كه ميزان انتشار مقالات علمي رشد بسيار چشم­گيري را در جهان پيدا نموده­اند، نشريات علمي نيز به عنوان يكي از منابع اصلي ثبت يافته­هاي تحقيقاتي محققين و پژوهشگران، توانسته است جايگاه خود را در بين ساير منابع به خوبي پيدا كند به گونه­ي كه نشريات، كم كم به يك منبع بين المللي معتبر تبديل شده­اند. تا جايي كه يك نشريه علمي تخصصي معتبر، به عنوان محلي براي ثبت يافته­هاي محققين آن حوزه در سراسر جهان تبديل گرديده است. از طرف ديگر مطالب درج شده در آن نشريه علمي نيز به عنوان يك سند معتبر علمي در بين تمام محققين متخصص در آن موضوع مورد پذيرش بوده و به آن استناد مي­گردد.

وجود نشريات علمي در تمام حوزه­هاي علوم مختلف از قبيل پزشكي، فني و مهندسي، علوم تجربي، علوم انساني و هنر، گستردگي موضوعي نشريات علمي، انتشار به زبان­هاي مختلف در سراسر كشورهاي جهان، وجود پايگاه­هاي معتبر بين المللي نمايه­كننده و تلاش كشورهاي پيشرفته و قدرتمند علمي در كسب جايگاه­هاي برتر در اين پايگاه­ها، همه و همه گوياي اين واقعيت اساسي است كه نشريات علمي تا چه ميزان توانسته­اند در بين دانشمندان، پژوهشگران و انديشمندان علوم مختلف در سراسر جهان جايگاه بالايي را به خود اختصاص دهند. به عبارت ساده­تر اينها همگي نشان از مقبوليت جهاني در اهميت بالاي نشريات علمي مي­باشد. به نحوي كه يكي از شاخص­هاي پيشرفت علمي هر كشور را ميزان مشاركت در انتشار نشريات علمي بين المللي مي­دانند. از طرف ديگر علاقمندي دانشمندان برتر هر حوزه براي عضويت در نشريات علمي طراز اول جهان يا عضويت در نشرياتي كه داراي مخاطبين بالاي بين المللي هستند، تاكيدي ديگر بر جايگاه نشريات علمي در بين محققين و پژوهشگران و همچنين مقبوليت اين امر در بين تمامي كشورهاي جهان مي­باشد.

جمهوري اسلامي ايران نيز از اين قائده مستثني نبوده و همواره تلاش نموده است كه جايگاه علمي خود را در بين ساير كشورهاي منطقه و جهان ارتقاء دهد. از اين­رو مسوولين امر با اعتقاد به اين نكته كه نشريات علمي در حقيقت گواهي بر تلاش­هاي محققين و پژوهشگران كشور مي­باشد ضمن حمايت و پشتيباني از نشريات علمي، همواره تلاش نموده­اند كه زمينه­هاي حضور بيشتر نشريات علمي را در عرصه­هاي بين المللي فراهم نمايند. در همين راستا توجه به نشريات علمي و ارتقاء كمي و كيفي آنها را در دستور كار خود قرار داده و در برنامه­ريزي­هاي كلان كشور نيز همواره اين نكته را مد نظر قرار داده­اند. به گونه­اي كه بعد از انقلاب جمهوري اسلامي ايران و با وجود انقلاب فرهنگي كه به دليل وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و نيز پيامدهاي جنگ تحميلي در سال ۱۳۵۹، باز هم مسوولين امر در اين خصوص بي توجه نبوده اند تا آنجا كه به استناد مفاد بند ج تبصره ۳۶ قانون بودجه سال ۱۳۶۳ و نیز مفاد بند ج تبصره ۳۴ قانون بودجه سال ۱۳۶۴ مصوب مجلس شورای اسلامی، به منظور بررسی درخواست متقاضیان انتشار و تعیین اعتبار نشریات علمی، کمیسیون بررسی نشریات علمی در وزارت فرهنگ و آموزش عالی تشکیل گردید.

كميسيون بررسي نشريات علمي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به عنوان يكي از متوليان اعطاي اعتبار علمي به نشريات كشور، جايگاه ويژه­ي را در اين خصوص دارا مي­باشد. بر همين اساس آشنايي با وظايف، ساختار و سياست­هاي آن مي­تواند كمك شاياني را به متوليان نشريات و يا افرادي كه در صدد راه­اندازه نشريه هستند، داشته باشد. با توجه به تمام نكات اشاره شده در بالا خلاء وجود كتابي كه بتواند كميسيون بررسي نشريات علمي كشور را به مخاطبين اصلي خود يعني متوليان نشريات علمي و نيز متقاضيان راه­اندازي نشريات علمي معرفي نمايد و نيز گزارشي از وضعيت انتشار نشريات علمي كشور را ارائه نمائيد احساس مي­گرديد بنابراين در كتاب حاضر تلاش شده است كه به بيان جايگاه نشريات علمي كشور، روند رشد و همچنين چالش­ها و مسائل پيش­رو در خصوص آن پرداخته شود.

تصویر جلد:

مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور کانون تفکر در زمینه سیاست‌پژوهی و سیاست‌سازی علم، پژوهش و فناوری در سطح ملی.

خبرنامه الکترونیک