این کتاب مقدمهای است برای افرادی که میخواهند با مفهوم آیندهنگاری و یکی از مهمترین و متداولترین فنون آن یعنی سناریونویسی آشنا شوند و نمونههای عملی کاربرد این فن را در حوزه تعلیم و تربیت و آموزش عالی مشاهده کنند. نمونههای ارائهشده در این کتاب حاصل پژوهشهای انجامشده در حوزه آموزش عالی ایران و جهان است که تا زمان نگارش کتاب به رشته تحریر درآمده است.
کتاب دارای یک مقدمه و چهار فصل است. در مقدمه کتاب ابتدا با تاریخچه مختصری از آیندهنگاری و آیندهپژوهی آشنا خواهیم شد. همچنین بحث نسبتاً جامعی در مورد تفاوتها و شباهتهای بین پیشبینی و آیندهنگاری صورت گرفته است؛ به ویژه در مورد ایرادات مفهومی پیشبینی به عنوان روشی برای اطلاع از آینده و ضعفهای عمده آن در مقایسه با روشهای آیندهنگاری بحث شده است.
در فصل اول به مفاهیم و اصول آیندهنگاری پرداخته شده است و تقسیمبندیهای متفاوت روشهای آیندهنگاری از جنبههای متفاوت مانند سطوح جغرافیایی، انواع، جهتگیری، مخاطبان، اهداف و کارکردها صورت گرفته است.
در فصل دوم، به معرفی روشهای متفاوت سناریونویسی به عنوان یکی از فنون رایج آیندهنگاری پرداخته شده است. در این فصل روشهای کمّی و کیفی سناریونویسی مورد بحث قرار گرفته است و روش سناریونویسی موسوم به GBN به عنوان متداولترین روش سناریونویسی در حوزه آموزش عالی با جزئیات کامل معرفی شده است.
در فصل سوم، تجربیات سناریونویسی در حوزه آموزش عالی ایران که عمدتاً شامل فعالیتهای انجامشده در میز آیندهپژوهی و جزئیات کامل انجام یک طرح پژوهشی جامع انجامشده توسط نگارنده در مورد سناریونویسی آینده جذب دانشجو در زیر نظام آموزش عالی غیر انتفاعی ایران است، ارائه شده است. انتظار میرود خوانندگان محترم بتوانند با مطالعه این فصل با جزئیات انجام یک طرح سناریونویسی آشنا شده و بتوانند مقدمات آغاز سناریونویسی در موضوعات مرتبط با آموزش عالی را فراهم کنند.
در فصل پایانی کتاب(چهارم)، نمونههایی برجسته از تجربیات سناریونویسی در حوزه آموزش عالی در جهان ارائه شده است تا خواننده سناریوهای تدوین شده برای آموزش عالی در نقاط مختلف دنیا(مانند اتحادیه اروپایی، هند، کشورهای حوزه OECD، ایرلند و برخی دانشگاههای جهان) را مطالعه کند.
در انتهای کتاب نیز برای سهولت دسترسی خواننده، اصطلاحات و مفاهیم به کار رفته در کتاب در قالب نمایه کاملی ارائه شده است.
علاقه مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه دریافت این کتاب میتوانند با مرکز نشر چاپار شماره تلفن ۸۸۸۹۹۶۸۰ تماس حاصل نمایند.
مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور کانون تفکر در زمینه سیاستپژوهی و سیاستسازی علم، پژوهش و فناوری در سطح ملی.